- Startsida
- Miljö & klimat
- Naturvård
- Problem med kajor i Falköpings kommun
Problem med kajor i Falköpings kommun
I Falköpings tätorter finns periodvis många fåglar, särskilt kajor. Invånare och fastighetsägare kan uppleva problem med fågelskrik och spillning på balkonger, lekplatser och trottoarer.
Tätorterna är en attraktiv miljö för kajor, med gott om mat från exempelvis åkrar, sopor och fallfrukt. Kajorna trivs extra bra i tätorterna, där det är ont om naturliga fiender som rovfåglar, och de lever ofta i stora flockar.
Många problem uppstår på grund av människors beteende, som att lämna matrester, ha överfulla soptunnor eller genom nedskräpning. Kajor som häckar i tätorterna bygger bon i skorstenar, ventilationstrummor och liknande. De övernattar främst på tak, i hålrum och i träd.
Fastighetsägarens ansvar
Äger du en fastighet, oavsett storlek på byggnaden, har du som fastighetsägare många ansvarsområden. Ett exempel är att du som fastighetsägare har ansvar för att förebygga störningar från fåglar som häckar på eller vid fastigheten, enligt miljöbalken kapitel 9, paragraf 9. Genom att hålla rent och förhindra att fåglar bygger bon eller hittar mat på fastigheten kan problemen minskas. Samarbeta gärna med närliggande fastighetsägare för att undvika att kajorna bara flyttar till närliggande byggnader.
Kommunens ansvar
Kommunen arbetar förebyggande och ser kontinuerligt över våra fastigheter för att minska platser för kajor och andra fåglar att bygga bo på. Vi sätter även upp rovdjursattrapper på vissa av kommunens byggnader. Vi ser över hur stora träd ska beskäras för att inte attrahera fåglarna samt ser på möjligheten att belysa vissa träd.
Förebyggande åtgärder
En beprövad metod för att få ned beståndet av häckande kajor är genom att störa fåglarna precis innan de går till häckning vilket de gör i mars/april. Här är några förslag på vad du kan göra om du har problem med kajor:
- Täpp till skorstenar med nät eller galler.
- Montera piggar på taket för att hindra fåglar från att landa och bygga bon.
- Minimera matrester och håll sopor i stängda kärl.
- Kontrollera tak och håligheter regelbundet.
- Täpp till ventilationstrummor och plocka upp grenar som kajor kan använda till bon.
- Rensa tak och hängrännor från gamla bon.
- Sätt upp spända linor där kajorna ofta sitter.
- Belys träd där kajorna övernattar – de undviker upplysta träd.
- Variera dina metoder eftersom kajorna kan vänja sig vid vissa åtgärder.
Fastighetsägare får installera skrämselanordningar på sin egen fastighet, men tänk på att dessa inte stör grannarna. Om du bor i hyreshus, kontakta din hyresvärd för åtgärder. Det finns också företag som hjälper till med skadedjursbekämpning.
Tips för restauranger och serveringar
- Förvara sopor i väl förslutna kärl så att fåglar inte kommer åt dem.
- Sätt upp skyltar som påminner kunder att kasta skräp i papperskorgarna.
- Ta in brickor med kvarlämnad mat direkt efter att kunderna har ätit klart.
Skyddsjakt
Skyddsjakt är en möjlighet att förhindra skador, men inom detaljplanelagt område krävs tillstånd från polisen, och jakten utförs av skyddsjägare med särskilt tillstånd. Du når kommunjägarna via kommunens växel.
Skyddsjakt är ingen långsiktig lösning, eftersom nya fåglar snabbt fyller tomrummet.
Alla vilda djur och deras bon och ägg är skyddade enligt svensk lag. Därför rekommenderar Falköpings kommun i första hand åtgärder som hindrar eller skrämmer bort fåglarna.