- Startsida
- Miljö & klimat
- Naturvård
- Friluftsplan och Naturvårdsprogram: Falköpings satsning på natur och friluftsliv
Friluftsplan och Naturvårdsprogram: Falköpings satsning på natur och friluftsliv
Falköpings kommun har utvecklat två viktiga dokument för att värna om naturen och främja friluftslivet: Friluftsplanen och Naturvårdsprogrammet. Dessa fungerar som vägledande verktyg för att bevara och utveckla kommunens naturområden och friluftsaktiviteter.
Friluftsplan för Falköpings kommun
Friluftsplanen identifierar och avgränsar områden av stor betydelse för friluftslivet i Falköping. Syftet är att bevara och utveckla värdefulla friluftsområden, särskilt de som ligger nära tätorterna. Planen innehåller kommunala mål för friluftslivet och används som underlag vid översikts- och detaljplanering för att säkerställa att friluftsintressen tas tillvara. Projektet har delvis finansierats genom statliga bidrag för lokala naturvårdsprojekt (LONA).
Kartan visar kommunens olika friluftsområden.
Naturvårdsprogram
Naturvårdsprogrammet är Falköpings kommuns långsiktiga policydokument för att bevara de naturvärden som finns inom kommunen. Det fungerar som ett samlat kunskapsunderlag över kommunens naturvärden och ligger till grund för fysisk planering samt beslut i natur- och miljövårdsfrågor. Programmet informerar också invånare och besökare om intressanta och värdefulla naturområden. Finansieringen har skett med stöd av Naturvårdsverkets statliga bidrag för lokal och kommunal naturvård.
Naturvårdsprogrammets huvudsakliga syfte är att
- vara ett aktuellt, samlat kunskapsunderlag över kommunens naturvärden som kan ligga till grund för den fysiska planeringen
- ligga till grund för ställningstaganden i natur- och miljövårdsfrågor
- lägga fast mål för kommunens naturvårdsarbete
Naturvårdsprogrammets viktigaste användningsområden
- fungera som underlag för kommunal planering
- ge information till kommuninvånare och turister om intressant och värdefull natur
- fungera som underlag för säkerställande av skyddsvärda områden
- fungera som underlag för miljökonsekvensbeskrivningar
- fungera som utbildningsmaterial
- ge information och råd till markägare och brukare
Finansiering av naturvårdsprogrammet har skett med stöd av Naturvårdsverkets statliga bidrag för lokal och kommunal naturvård.