- Startsida
- Miljö & klimat
- Energi- och klimatrådgivning
Energi- och klimatrådgivning
Falköpings kommun samarbetar med Skövde om energi- och klimatrådgivning. För att få hjälp med rådgivning kring din energiförbrukning och relaterade frågor kan du använda e-tjänsten eller kontaktuppgifterna till höger.
Rådgivning för företag
Många ser bara el- eller värmeräkningen som en räkning bland alla som man inte kan påverka, men kostnaden kan minska rejält med ett systematiskt energiarbete.
Energieffektivisering i företag
Energi är en kostnad som företaget måste tjäna in med sitt täckningsbidrag. Ofta kan det vara mer lönsamt att energieffektiviera än att öka sin omsättning.
Som företagare får du stöd och hjälpmedel av energirådgivningen att starta upp ditt energiarbete, helt gratis. Det enda som kostar är din tid och engagemang. Via självskattning och nulägesanalys ger vi förslag på förbättringar och diskuterar hur du kan gå vidare. Alla åtgärder behöver inte innebära investerinar. Injustering, behovsanpassning och beteendefrågor är gratis.
Webbutbildning – Energismarta företag
Vill du lära dig mer om energiåtgärder som kan spara pengar, förbättra arbetsmiljön och minska ditt företags klimatpåverkan? Energimyndigheten har många guider och verktyg för företag. Länk till annan webbplats.
Solceller
Har du en hög baslast sommartid så kan solceller vara en god investering. Företag får 20 procent i bidrag av total investering. Som företagare får du dessutom dra av momsen vilket gör investeringen än mer lönsam. Räkna på avkastning på insatt kapital på 8-12 procent. Gör en investeringkalkyl för att se dina förutsättningar. Länk till annan webbplats.
Rådgivning för privatpersoner
Det är lätt att bli hemmablind. Du ser inte alltid vad som behöver göras. Ta därför alltid kontakt med energirådgivningen inför beslut och val vid investeringar för objektiv nulägesanalys.
Med ett genomtänkt arbete för energieffektivisering och val av energieffektiva produkter kan företag, föreningar och privatpersoner bli en del av det hållbara samhället. Ditt arbete medför då att kommunens- och i slutändan Sveriges mål för energibesparing och resurshushållning uppnås snabbare.
För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker ekonomin och sin miljöprofil. Läs mer om företagsrådgivning.
Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning. Fyll i formuläret nedan för snabbare rådgivning.
Råd på vägen - inga beslut
Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.
Bygga nytt eller renovera
Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Du som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av dig i ett tidigt skede så att du får en energieffektiv byggnad rustad för framtiden.
Tips om värmesystem
Den billigaste energin är den som inte används. Innan du funderar över vilket uppvärmningssystem du ska ha ska du tänkt pbör du ha tänkt på följande:
- Har huset ett bra styrsystem? För hus med direktverkande elvärme kan ett sådant minska energianvändningen med upp till 10%. Även för hus med vattenburet system kan en bättre reglering minska energibehovet.
- Är huset äldre än 15 år? Byggdes huset innan gällande byggnormer kan det vara på sin plats att tilläggsisolera, i första hand vinden.
- Funderar du på att installera vattenburen värme? Då kan det vara viktigt att se över fönstren. Genom att byta till högisolerande 3-glasfönster eller genom att sätta in ytterligare en ruta kan du reducera kostnaderna för ett vattenburet system eftersom du inte längre behöver radiatorer under varje fönster. Därmed minskar du såväl installations- som driftskostnaderna. Sammantaget kan dessa åtgärder betyda lägre effekt- och energibehov. Därmed kan du välja mindre och billigare uppvärmningssystem. Tänker du byta till ett vattenburet system behöver du dra mindre rör och installera färre radiatorer. Tänker du köpa värmepump kan du välja en mindre modell.
Mer information om olika värmesystem
- Solvärme: Solfångare – Baxi – Uppvärmning för hus och fastighet Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Tema braskaminer (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Tema varmvattenberedare (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Fjärrvärme (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Anslut fjärrvärme i Falköping - Solör Bioenergi (solorbioenergi.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Värmepump (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Pellets (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
- Uppvärmning: Ved (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Tips om elleverantörer och elbolag
Elpriskollen Länk till annan webbplats. är Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt för el, naturgas och fjärrvärme och drivs av Energimarknadsinspektionen (Ei) på regeringens uppdrag.
Har du frågor om din elräkning eller är oense med ditt elbolag så kan du vända dig till konsumenternas elrådgivningsbyrå Länk till annan webbplats.. Självklart kan du också vända dig till kommunens konsumentrådgivare.
Du kan också medverka till en bättre miljö. Exempelvis kan du välja att köpa el som är märkt med "Bra Miljöval". Det är el som bara produceras med förnybara energikällor och uppfyller Naturskyddsföreningens krav Länk till annan webbplats..
Tips om energibesparing i hemmet
Belysning
- Släck ljuset i rum där ingen vistas
- Byt till lågenergilampor, under en lågenergilampas livslängd sparar man cirka 500 kr gentemot en vanlig glödlampa
Diskning
- Diska och skölj i balja
- Fyll diskmaskinen och använd kortast möjliga program
- Sköljning före disk i maskin är oftast överflödigt
Energimärkta elprodukter
Energimärkningen har funnits i över 20 år och finns för de flesta större elprodukter. Märkningen säger i första hand hur energieffektiv en produkt är men ger även mer upplysningar som buller, volym (kyl och frys) eller storlek ( tv-skärm). Läs mer om vad symbolerna står för för varje specifik produkt på Energimyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.
Matförvaring
- Håll rätt temperatur; kontrollera med termometer, varje grads "extra" kyla i frysen ökar energiförbrukningen med ca 5%
- Låt maten svalna och täck den väl före kylförvaring
- Förpacka frysvaror väl och lufttätt
- Använd infrysningsknappen endast vid infrysning av större mängder
Matlagning
- Använd lagom stora, plana kokkärl, koka med lock
- Koka vatten i en vattenkokare
- Utnyttja plattans och ugnens eftervärme
- Mikrovågsugnen är energisnål vid tillagning av mindre mängder mat
- Tänk på att fläkten suger ut stora mängder uppvärmd luft
- Ät mer vegetariskt
Tvätt/torkning
- Tvätta med full maskin
- Slopa förtvätten
- Tvätta med låg temperatur
- Utnyttja maskinens eventuella sparprogram
- Högt varvtal vid centrifugering minskar energiförbrukningen och förkortar torktiden
Uppvärmning
- Sänk inomhustemperaturen. Varje grad motsvarar fem procents besparing
- Vädra snabbt med tvärdrag
- Täta fönster och dörrar
- Anslut "extravärme" till tidur
- Styr- och reglersystem ökar komforten och minskar energiförbrukningen
Varmvatten
- Duscha kort.
- Byt packning på otäta kranar.
- Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken.
Mät flödet i kranen med fullt öppen kran i 1 minut. Får du inte under en hink, mät istället i 30 sekunder med ett mindre kärl. Är flödet högre än 5 liter per minut i kranen eller 8 liter per minut i duschen kan du spara mycket vatten och energi genom att byta till mer snålspolande. - Installera termostatblandare.
Tips om elbilar
För att klara omställningen till en fossilfri fordonsflotta krävs flera åtgärder; att producera mer förnybart bränsle till dagens fordon, att öka andelen gasdrivna bilar och tunga transporter och att gå över till eldrift på nya fordon.
Fördelen med en elbil är att den använder insatt energi bättre än en förbränningsmotor. Av ”tankad” energi försvinner 70 procent i förluster i en fossilbil (värme-, transmissions- friktions-/luftmotstånd) mot 10 procent i en elbil.
Det finns tre olika nivåer av eldrift för fordon.
- Elbil. Går på 100 procent el och det finns ingen annan drivkälla.
- Laddhybrid. Kan köra 3-7 mil på ren eldrift och kopplar sedan över till bensindrift. De flesta kan på den sträckan köra till och från arbetet på eldrift. Nackdelen är högre servicekostnader på grund av dubbla system.
- Elhybrid. Sänker bränsleförbrukningen något då bromskraft återladdar batteriet, OM du kör mycket stadskörning. Minkar utsläpp lokalt då bilen stänger av vid rödljus. Kan inte laddas med laddkabel.
- Vätgas. ”Flytande batteri” som tankas som en gasbil och där gasen sedan omvandlas till el i en bränslecell.
Kör du mer än 3 000 mil per år och laddar mestadels hemma är det redan idag ekonomiskt att byta till en elbil trots det höga inköpspriset.
Mer information om elbilar
- Artikel om elbilsbatteriers klimatpåverkan Länk till annan webbplats.
- Artikel om batterier med fast elektrolyt Länk till annan webbplats.
- Miljofordon.se - Information omelbilar och miljöbilar, drivmedelskalkyl där du räkna på din besparing Länk till annan webbplats.
- ChargeFinder - Laddstationer för elbilar Länk till annan webbplats.
- Sök bidrag för hemmaladdare och publika laddstationer via Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.