Industriutbildning i kombination med svenska som andraspråk grund

Utbildningen är för dig som vill arbeta inom industrin.

Utbildningen handlar om att lära sig grunderna i industriell produktion och hur man arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor. Du kommer att få kunskap om att använda verktyg och industriell utrustning samt utföra enklare arbetsuppgifter inom maskinell materialbearbetning och produktframställning.

När du har avslutat utbildningen med godkända betyg kommer du att få ett intyg från Teknikcollege Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Intyget är ett kvalitetsbevis som visar att utbildningen samverkar med branschen och fackliga företrädare.

Du kan även läsa en påbyggnadsutbildning. Den kommer att vara en lärlingsutbildning där minst 70% av studietiden är på en arbetsplats

Industriutbildning i kombination med svenska som andra språk grund

Utbildningens upplägg

Utbildningen är upplagd i två studieperioder. Utbildningen sker enbart på plats. Lektionerna kommer att vara på Ållebergsgymnasiet och Lärcenter.

Praktik, APL

Under utbildningen kommer du att genomföra arbetsplatsförlagt lärande (APL) under två perioder, 4 veckor per studieperiod. Totalt 8 veckor. Under APL-perioden följer du din handledares schema.

Kurs och gymnasiepoäng

Studieplan, vilka kurser som ingår i utbildningen

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv betala för kurslitteratur och arbetsskor. Resor till din APL-plats kan förekomma.

Rekommenderade förkunskaper

Rekommenderade förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen är kunskaper som motsvarar dessa kurser;

  • betyget Godkänt i svenska som andra språk grund delkurs 2

Utbildningsinformation

  • utbildningens längd: två studieperioder (42 veckor)
  • utbildningsstart: 19 augusti 2024
  • sista ansökningsdag: 23 juni 2024
  • ansökan: via vår ansökningswebb

Information

Utbildningssamordnare
kafyrkesutbildningar@falkoping.se

studie- och yrkesvägledare
syvlarcenter@falkoping.se

Intervju med en tidigare elev som utbildade sig till CNC-operatör

Intervju med en tidigare elev som utbildade sig till CNC-operatör

Idag är det avslutningen på din CNC-operatörsutbildning, har det känts bra?
Ja, det har känts jättebra. Jag det har varit väldigt engagerad lärare och utbildningen är väldigt praktisk och jag tycker om att man får göra saker.

Ja, vad roligt att höra. Och vad tycker du har varit det bästa med utbildningen, när du tänker tillbaka?
Ja, det är ju de väldigt engagerade lärarna, man får ställa alla frågor. Ingen fråga är dum, man får lära sig precis allting från grunden. Jag startade utbildningen utan att veta någonting, så nu känner jag att jag kan hälften i alla fall.

Du har också varit ute på APL under den här tiden som utbildningen har pågått. Var har du varit på APL-plats?
Jag har varit på Skaraverken i Skara två gånger och den sista gången har jag varit på Witte Industrier i Lidköping och där har jag fått ett sommarjobb.

Ja, vad roligt, vad är det för företag?
Ja, det är en metallindustri och de gör bland annat lite småbitar till Parker i Skövde. Det är ett omväxlande jobb.

Så nu har du fått sommarjobb där? Det ser du fram emot förstår jag?
Ja, det ska bli kul att få lite mer erfarenheter, personalen var väldigt välkomnande så det ska bli roligt.

Skulle du rekommendera andra att gå den här utbildningen?
Ja, absolut. Det är så omväxlande på på något sätt. Att få lära sig någonting nytt. Man brukar inte höra så mycket om industrin i vanliga livet. Så det öppnar dörrar till lite vad som helst.

Hur upplever du de industrier du har varit på, Skaraverken och Witte i Lidköping? Har det varit den miljön som du hade tänkt dig eller har det varit annorlunda?
Ja, det var en väldig omställning att komma in där första gången. Jag var ovan vid att vara i industrin, men man blev van snabbt. Men det var ungefär som jag hade tänkte mig. Det är en stor lokal och det är många maskiner som står där och det är lite brötigt.

Du hade ingen direkt industrierfarenhet innan du sökte den här utbildningen. Vad var det som gjorde att du valde att ta steget och söka just den här utbildningen?
Jag var egentligen humanist ifrån början och jag kände att jag vill göra någonting med händerna, jag vill se att jag skapar någonting. Jag vill inte bara skriva på papper och läsa mig till saker, utan jag vill vara där och se saker hända. Och det har det ju absolut gett mig erfarenhet att kunna göra.

Ja, det var spännande att höra, det var jätteintressant att höra din bild av utbildningen. Vad det här har gett dig och vad du kommer göra framöver. Så tack så mycket.