EU projektlogga

Guldsmed


Världens roligaste yrke!

Tillverkning av ring

Tycker du om tekniska utmaningar, problemlösning och formgivning är det här utbildningen för dig.

Guldsmed är i grunden ett serviceyrke och passar den som tycker om att arbeta med kunden i fokus. Yrket lämpar sig för den som är noggrann, driftig, kreativ och gillar att arbeta med händerna. Guldsmedsutbildningen är en treårig eftergymnasial utbildning inom yrkeshögskolan. För att du skall kunna söka till utbildningen krävs grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Du behöver inte ha förkunskaper i guldsmide. Ytterligare en del i antagningsprocessen till utbildningen är att genomföra ett antagningsprov där bland annat formkänsla, tekniskt tänk och problemlösning bedöms.


Om utbildningen

Vår utbildning till guldsmed syftar till att bevara hantverksyrket genom att fokusera på unik och tradionell kompetens men också nya tekniker. Utbildningen är knuten till guldsmedsbranschen. Verksamheten och utbildningens innehåll är väl förankrad i en aktiv ledningsgrupp som består av representanter från både stora och små företag, butik- och verkstadsägare, leverantörer, designers och medlemmar i branschorganisationer som Guldsmedsmästarföreningen.

Utbildningen sker i vår verkstad måndag-fredag klockan 8.30­–16, och kan därför inte läsas på distans. Du som studerar har möjlighet att vara i verkstaden kvällar och helger för att fördjupa dina kunskaper. Lärandet sker genom praktiskt arbete i projektform med inslag av fritt skapande. En tredjedel av utbildningen består av LIA (Lärande I Arbete), där du får yrkeskunskap hos etablerade guldsmedsföretag. LIA:n genomförs ofta på annan ort än studieorten och eventuella resor och boendekostnader står den studerande för.

Första året fokuserar på hantverksteknikerna såga, fila och löda. Du får också en inblick i branschen, hur guldsmedsyrket fungerar idag och hur detta konstnärliga yrke sett ut historiskt. Yrkesverksamma lärare undervisar dig i guldsmedstekniker, manuell design, gemmologi, infattning av ädelsten och blanksticksgravyr. Lärandet sker genom praktiskt arbete i projektform med inslag av fritt skapande. Under första året har du en 6 veckor lång LIA-period.

Andra året läser du Datorstödd design, och längre hantverkskurser där du utför projekt och utvecklar dina hantverkstekniker ytterligare. Du har också en tolv veckor lång LIA-period.

Tredje året läser du eget företagande och har en tolv veckors lång LIA-period. Sista delen av utbildningen ägnas åt ett enskilt examensarbete med möjlighet att avlägga ett gesällprov, ett giltigt bevis på ditt yrkeskunnande i Sverige. Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen

Examen

Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen. Du får också ett Europass-kvalifikationstillägg till examensbeviset.
Varje yrkeshögskoleutbildning som leder till examen ska ha ett eget Europass-kvalifikationstillägg som bifogas till examensbeviset. Tillägget beskriver utbildningens mål i form av kunskaper, färdigheter och kompetens och är en bilaga till yrkeshögskoleexamen. Det ersätter inte det ursprungliga examensbeviset utan ska användas som ett komplement till att beskriva utbildningens mål på det nationella språket och på engelska.

Här kan du läsa mer om kurserna

Om skolan

Utbildningsanordnare är Falköpings kommun, och utöver verkstadslokalerna har de studerande också tillgång till Lärcenters serviceutbud med bibliotek, specialpedagoger, café och studieverkstad. Utbildningen till guldsmed bedrivs på Ållebergsgymnasiet i en för yrket anpassad verkstad.

Falköping är en stad där guldsmedsbranschen har haft en lång tradition och är en stad med goda pendlingsmöjligheter.

Flytta till Falköping? På webbsidan Livet i Skaraborg Länk till annan webbplats.kan du läsa mer om Falköping, hyra bostad, Falköpings näringsliv, arbetsgivare, utbildning och barnomsorg.

Falköpings Hyresbostäder har även studentrabatt på vissa bostäder för elever på Lärcenter.

Grundläggande behörighet och

förkunskapskrav

För att vara behörig till Yrkeshögskola krävs Grundläggande behörighet. (Läs mer på myndighetens hemsida). Länk till annan webbplats. För att vara behörig till Guldsmedutbildningen krävs grundläggande behörighet samt ett godkänt antagningsprov. Antagningsprovet skickas ut till dig via e-post cirka en vecka efter att ansökningstiden gått ut och du har bedömts ha grundläggande behörighet.

För dig som saknar formell grundläggande behörigheten kan du bli behörig med hjälp av reell kompetens.

Här kan du läsa mer om vad reell kompetens är och hur du gör för att ansöka med reell kompetens.

Om du har formell grundläggande behörighet kommer reell kompetens inte att bedömas.

Om du har frågor kring behörighet kontakta utbildningsledare.

Ansökan och urval

För antagning till utbildningsstart i augusti 2025

Du har möjlighet att ansöka till utbildningen som startar i augusti 2025 mellan den 1 december 2024 och 11 maj 2025.
Om du bedömts ha den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolan skickas antagningsprovet till dig via e-post den 14 maj 2025. Sista dag för inlämning av antagningsprov är 13 juni 2025. Antagningsprovet skickas in per post eller lämnas direkt till Lärcenter. Prover som kommer in efter den 13 juni 2025 kommer inte att bli bedömda.

Om antalet behöriga sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval bland de som har ett godkänt antagningsprov. Antagningsprovet poängsätts och den med högst poäng rankas högst på listan för antagning.

När du är antagen till utbildningen

Här hittar du information som kan vara bra att känna till när du blivit antagen.

Läs gärna igenom vår Informationsbroschyr Pdf, 9.5 MB, öppnas i nytt fönster. som innehåller svar på de vanligaste frågorna vi får. Mer information för du under första veckan på skolan.
Utbildningen är avgiftsfri, men vissa kostnader kan du som studerande behöva stå för själv ( så som boendekostnader och transportkostnader till LIA-plats, viss litteratur eller om du vill köpa dina egna verktyg).

Yrkeshögskolan berättigar till studiemedel från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När du ansöker om studiemedel hos CSN behöver du lämna terminsdata.
För dig som påbörjar utbildningen i augusti 2024 gäller följande:
Höstterminen startar 2024-08-26 och avslutas 2024-12-20. Det motsvarar 17 veckor och 85 yrkeshögskolepoäng (YHP).
Vårterminen startar 2025-01-13 och avslutas 2025-06-20. Det motsvarar 23 veckor och 115 yrkeshögskolepoäng (YHP)

Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Våra Guldsmeder

Lär känna våra guldsmeder Lisa Hjelmqvist och Fredrik Lundberg som båda är lärare på utbildningen.

Jag är galen i färg, ädelstenar och pärlor! Vitguld är favoritmetallen och jag skulle inte klara mig utan en såg, en riktigt grov fil och en puckelanka! Lisa Hjemqvist.

Läs intervjun med Lisa Hjelmqvist

Silvana Imam:s Hängsmycke Helig, det var en spännande utmaning. Det blev ett stort tungt hängsmycke i form av en basketspelare i silver som vi skapade efter hennes figur Helig.
Fredrik Lundberg.

Läs intervjun med Fredrik Lundberg

Välkommen till digitalt öppet hus

Här får du möjlighet att träffa studerande, utbildare & branschfolk, studie- och yrkesvägledare. Se filmen från vår livesändning, ett digitalt öppet hus som är öppen för besök när du själv vill och kan.

Vill du se delar av filmen?

0-2.04 Introduktion och presentation
2.05-6.12 Verkstäderna och klassrum
6.13-7.35 Vad är yrkeshögskola
7.36-11.21 Vad gör ledningsgruppen
11.22-14.22 Kursinnehåll
14.24-17.06 Vi visar hur vi gör en uppgift, ett kistlås
17.50-25.12 LIA (praktik)
33.48-36.30 Studie- och yrkesvägledare berättar behörigheter och ansökan
36.31- Träffa 2 studerande på utbildningen

Se filmerna om

  • Guldsmedsutbildningen
  • Rasmus, studerande på utbildningen
  • Rasmus möter guldsmedsmästaren Erika Fridén, representant i ledningsgruppen för YH Guldsmed