Vita bussarna - fotografier av KW Gullers. Premiär 25/1
Under våren 1945 anlände Svenska Röda korsets bussar till Malmö, med befriade fångar från de nazistiska koncentrationslägren. Fotografen KW Gullers dokumentation fick stort genomslag och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen och kunskapen om Sveriges roll under Förintelsen.
Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?
I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, historiker och f d överintendent på Forum för levande historia.
Hålltider
- Vita bussarna, fotografier av KW Gullers visas på Falbygdens museum under perioden 25 januari till 9 mars.
- Utställningen är producerad av Forum för Levande historia och visas i samband med uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag (27 januari).
- Invigning lördag 25 januari klockan 14. Elin Andersson - ordförande i Röda korset Falbygden och Kristina Borg - sakkunnig på Svenska Röda Korset berättar historien om Vita bussarna, om vikten av handlingskraft och värnandet av folkrätten.
- Utbildning i krigets lagar och folkrätt, onsdag 5 februari klockan 18-21. OBS- föranmälan.
- Föredrag Räddningsaktionen med De vita bussarna, lördag 15 februari klockan 16-17.30. OBS- föranmälan.
- Utbildning i krigets lagar och folkrätt, lördag 1 mars klockan 10-13. OBS - föranmälan.
- Välkommen!
Vem var KW Gullers?
Karl Werner (KW) Gullers är en internationellt uppmärksammad svensk fotograf som var verksam under 1940 - 1970-talen. KW var tolv år när han började fotografera sin hemstad Stockholm och femton när han fick sin första anställning i fotobranschen. Några år senare startade han Studio Gullers och inledde en livsgärning som kom att präglas av närmast exempellösa framgångar.
Uppdraget med att fotografera De vita bussarna fick KW Gullers av tidningen Vi och bilderna publicerades i maj 1945 i reportaget Räddade från fasornas land.
Idag finns stora delar av KW Gullers fotosamling på Nordiska museet i Stockholm.