Bredgårdsmannen - Sveriges äldsta ansikte
Möt en man från stenåldern på Falbygdens museum! Ställ dig mitt emot honom och se in i hans ögon en stund. Vem är det du ser? Hur var det att leva i närheten av sjön Åsunden, då en gång för cirka 10 000 år sedan?
Museets utställningar Forntid på Falbygden...och tusen år till är nu kompletterade med berättelsen om Bredgårdsmannen - Sveriges äldsta ansikte. Med hjälp av tillhörande text och bild, får du veta mer om fyndet samt forskningen om mannens liv och ursprung.
Mer om Bredgårdsmannen
Rekonstruktionen av Bredgårdsmannen har kommit till tack vare Ulricehamns hembygdsförening, som både tagit initiativ till och bekostat arbetet. I väntan på en värdig utställningslokal på hemmaplan i Ulricehamn, visas Bredgårdsmannen på Falbygdens museum. Sommaren 2024 visades miniutställningen på Ekehagens Forntidsby.
Du kan läsa mer om fyndet och rekonstruktionen i boken Bredgårdsmannen. En människa som vi - i en annan tid, författad av Agneta Tjäder från Ulricehamns hembygdsförening. Boken finns att köpa på Falbygdens museum, Ekehagens Forntidsby samt på Norders bokhandel i Falköping.
Ett sensationellt fynd
I juni 1994 genomfördes grävningar på Bredgårdens marker utanför Ulricehamn. Markägaren hade för avsikt att göra öppna vattenspeglar i ett ofta mycket blött parti av åkermarken. Plötsligt trillade ett mänskligt kranium ur grävskopan! Arbetet tvärstannade. Vid närmare granskning av grävmassor och schaktkanter hittades fler ben. Polis och sedermera arkeologer tillkallades.
Undersökningar och analyser visade att benen tillhört en äldre man i 45-60 års åldern, som levt i området för cirka 9700 år sedan (7700 f.Kr.)!! Bredgårdsmannen, som fyndet kom att kallas efter fyndplatsen, är därmed ett av de äldsta kända mänskliga skeletten i Norden.
Rekonstruktion
För att uppmärksamma fyndet beslöt Ulricehamns hembygdsförening att bekosta en rekonstruktion av Bredgårdsmannen. En av världens främsta modellmakare, arkeolog Oscar Nilsson, fick i uppdrag att återskapa hans ansikte och gestalta honom i helfigur. Oscar har tidigare rekonstruerat många historiska ansikten över hela världen, bland andra Hallonflickan på Falbygdens museum, Kata i Varnhem, Birger Jarl och Bockstensmannen.
Varför Sveriges äldsta ansikte?
Det finns flera lämningar av människor i Norden som dateras till ungefär samma tidsperiod som Bredgårdsmannen, exempelvis Hanaskedemannen från Axvall. Österödskvinnan, som det berättas om i SVT:s serie Historien om Sverige, har exempelvis en ännu tidigare datering (8200 f.Kr.). På grund av att hennes kranie inte bevarats så väl som Bredgårdsmannens är hennes ansikte inte möjlig att återskapa med etablerade metoder. Därmed kan rekonstruktionen av Bredgårdsmannen sägas vara Sveriges äldsta ansikte.