27 juni 2024
Trafik & gator

Nu startar snart arbetet med att ge gång- och cykelbanetunneln i Stenstorp ett lyft. En lokal konstnär kommer att byta grå betong mot härlig färg.

Kommunen arbetar kontinuerligt med att skapa attraktiva miljöer i syfte att främja tryggheten på platsen och att fler ska vilja gå och cykla i våra tätorter. En del av detta är gång- och cykelbanetunneln vid stationsområdet i Stenstorp där en målning kommer att utföras av en lokal konstnär.

Skiss

Kommunen arbetar kontinuerligt med både trygghetsfrågor och trafiksäkerhet i syfte att främja en socialt hållbar utveckling för kommunens medborgare. Sedan kommunen tog över skötseln av stationsområdena i Floby och Stenstorp har arbetet pågått med att skapa attraktivare stationsområden. I Stenstorp har stationsområdet trimmats av och parkeringarna har snyggats till. Mellan de två plattformarna finns en gång- och cykeltunnel som upplevs dunkel. En väggmålning kommer att pigga upp. Målningen utförs på båda sidor av tunnelen och löper hela vägen igenom. Ovan syns ett urklipp från skissen som kommer ligga till grunden för väggmålningen.

Beslutet togs i våras att tunneln skulle målas och sedan dess har kommunen haft två workshops, en där ungdomarna i Stenstorp bjöds in och en där Stenstorps samhällsförening bjöds in. Syftet var att fånga upp inspiration från medborgarna som skulle ligga till grund för idéerna till det slutliga motivet. Konstnären fick ta fram en skiss som presenterades för dem som deltagit. Skisserna kommer under juli månad börja ta form på plats.

Konstnär är Joachim Ström, född och uppvuxen i Stenstorp, som har många års konststudier bakom sig. En av dem är Hovedskous målarskola i Göteborg som också är en av hållplatserna som påverkat Joachims vidare konstnärskap märkbart. Joachim arbetar mestadels med olja på duk i större format samt har nyligen visat sin konst på Bildkällan i Falköping i år. ”Konst är en livsstil och den berikar vardagen, så lite färg i Stenstorp kommer ge samhället ett lyft” säger konstnären. Vi hoppas på att många kommer att ta en extra sväng för att kika på väggmålningen och att det blir ett uppskattat inslag av kultur.

Du är välkommen att kontakta projektledaren i projektet om du har några frågor

Therese Broman, trafikingenjör Falköpings kommun
0515-88 52 11
therese.broman@falkoping.se