Publicerad: 2017-12-07

Gudhemselever besökte Talarrubias i Spanien

Utanför skolan i Talarrubias

Gudhemsskolan deltar sedan höstterminen 2016 i ett EU-Erasmus+ projekt "Schools and Cranes Flying across Europe". Projektet finansieras av EU och kommer att avslutas under 2018. I april besökte de spanska eleverna oss i Gudhem och nu var det Gudhemsskolans tur att åka till eleverna i Talarrubias, i Extremadura. Det är en stad med cirka 4 000 invånare, och ligger cirka 30 mil från Madrid i Spanien. Det var 19 elever från årskurs 9 på Gudhemsskolan som följde med på resan tillsammans med lärarna Åsa Källkvist (koordinator i Sverige), Ulf Karlström och Marita Linnarsson.

Workshop om bestämningsnyckel

Besök i Talarrubias, Spanien november 2017

Den 22 oktober lämnade vi en snöigt Sverige, flög till Malaga och fortsatte de drygt 30 milen med buss mot Talarrubias där värdfamiljerna välkomnade oss. Efter att ha rest hela natten var det skönt med några timmars vila innan det var dags för välkomstsceremoni, rundvandring på skolan, några sportaktiviteter för att "bryta isen" samt restaurangbesök.

Eleverna har fått samarbeta under olika workshops bland annat med bestämningsnyckel om fåglar. Vi har även fått besöka Moheda Alta, ett informationscenter om tranor och andra fåglar. Gudhemseleverna förvånades över att man inte ser alls lika många tranor som runt Hornborgasjön. Tranorna hittar föda i form av ekollon och dessa ska delas med böndernas grisar. I området odlas även oliver. Det blev även en heldagstur till Mérida med sightseeing i staden med romerskt ursprung. I Puerto Peña blev det en vandring upp i bergen med en fantastisk utsikt.

Fågelskådning i Mohed Alta

Främja kommunikation på engelska och spanska

Projektet är viktigt för båda skolorna ur flera perspektiv exempelvis att främja kommunikation på engelska (och spanska), göra uppgifter i matematik och naturorienterade ämnen med koppling till tranorna som finns i respektive närområden. Under vistelsen i Spanien har projektet uppmärksammats i tidning och i två olika radioprogram, där några av våra svenska elever fick reflektera över det som var annorlunda i Spanien, på spanska och engelska. Eftersom våra svenska elever bodde i värdfamiljer fick de en inblick i hur spanska familjer bor och lever. De reagerade bl a över att spanjorerna hälsar genom att pussa på kinderna, att de går in med skorna på, att frukosten inte är så hälsosam samt att mattiderna är helt annorlunda. Att man i vissa hem inte kan låsa när man går på toaletten känns ovant men en elev löste det genom att sitta och vissla (undrar hur spanjorerna uppfattade det?) och någon annan stampade i golvet.

Vandring i Puerto Peña

Många nya intryck

Fritiden ägnades åt att åka på utflykter med familjerna, restaurangbesök, fiske, shopping med mera.

Det var en intensiv vecka med många nya intryck som avslutades med ett avskedsparty med pizza, disco, skratt och tårar. Vi hoppas att eleverna kommer att hålla kontakten och att de har fått nya vänner för livet. Muchas gracias a todos!

Våren 2018 kommer Sonia Gómez Piris, som är koordinator för projektet, att besöka Sverige igen tillsammans med en kollega. Då är det dags att summera projektet samt skriva slutrapport som ska lämnas till EU.

Följ oss gärna

Facebook: “Schools and Cranes Flying across Europe”
Vår blogg: schoolsandcranes.blogspot.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster