Publicerad: 2018-04-09

Stipendiater utsedda!

Nu har kultur- och fritidsnämnden utsett 2017 års kultur-, föreningsledar- och idrottsstipendiater.

Kulturstipendium 2017 – Daniel "Dano" Wilhelmsson

Motivering

Daniel Wilhelmsson har i stor utsträckning bidragit till utsmyckningen av Falköping på ett föredömligt och positivt sätt med sina muralmålningar. Han har också målat i andra länder vilket har bidragit till att konstnärer från världens alla hörn har kommit till Falköping. Han tröttnar aldrig på att ta nya kulturuttryck till Falköping, han inspireras av konst som överträder gränser och tar delar av sitt uttryck från den kultur som människor över hela världen delar. Hösten 2015 var han konstnärlig ledare för Urban Art Fair i Kulturarena Tomtens Kalkbrott.

Daniel jobbar gärna med barn och unga för att sprida idén att konst kan vara ett kollektivt och offentligt uttryck, kan bygga broar och vara ett sätt att förena känslor och tankar med närmiljön. Han vägrar låta sig begränsas av de uttryckssätt och former som traditionellt funnits på allmänna platser i kommunen.

Daniel har tillsammans med kollegor startat Rizoma Galleri – en kreativ mötesplats som erbjuder möjligheter till lokala, regionala, nationella och internationella kulturutövare. Han har, tillsammans med Rizoma Galleri, genomfört Street Art-festivaler under somrarna 2016 och 2017. Fler mural-målningar och tunnlar målades till allmänhetens stora glädje.

Daniel Wilhelmsson är en kreativ konstnär som samverkar och nätverkar för att Falköping ska framstå som en kulturkommun. Han är en värdig mottagare av Falköpings kommuns kulturstipendium på 10 000 kronor.

Föreningsledarstipendium 2017 – Maria Tenglin Svedberg, Falköpings Simsällskap

Motivering

Maria Tenglin Svedberg har varit med i Falköpings Simsällskap i nästan 45 år. Hon började på 1970-talet som simmare och tränade i många år och nådde fina framgångar men det viktigaste hon har gjort för simklubben är allt annat. Hon började redan när hon var aktiv simmare som tränare för de små nybörjarna i lilla bassängen. Sedan 1990-talet har hon varit aktiv i styrelsen och skött kansliet och simshopen. I styrelsen har hon haft flera uppdrag och är därmed hedersmedlem i klubben. I shopen har hon i över 20 år skött försäljning av simutrustning men även skött den provisions-försäljning som klubben gör med bland annat bingolotter, New Body och kakor. Hon ansvarar för medlemsregistret och är navet i hela klubben.

Maria är även utbildad tävlingsfunktionär och står bandomare på tävling hemma i Falköping men ställer även upp på de tävlingar vi åker till med falköpingssimmare. Hon är ”Pippi” med hela Västsvenska Simförbundet. Hon har fått utmärkelse från simförbundet för allt hon gjort.

I dagsläget tränar hon en grupp yngre simmare tre gånger i veckan och de är framgångsrika. Hon stöttar även den äldsta gruppen där hennes son ingår och hon skjutsar till tävlingar och peppar och pushar simmarna helt ideellt.

Att en person lagt nästan 45 års tid för en klubbs överlevnad är helt unikt och det är många som är helt beroende av hennes stora hjärta och engagemang och kunnande i simklubben.

Maria Tenglin Svedberg är en värdig mottagare av Falköpings kommuns föreningsledarstipendium på 10 000 kronor.

Idrottsstipendium 2017 – Simon Wiklund, IK Wilske

Motivering

Simon Wiklund är en utpräglad tävlingsmänniska. Han är höjdhoppare och tävlar i friidrott. Ingen från Falköping har någonsin hoppat högre än Simon i höjdhopp. Han har långa segersviter i Ungdoms-SM/Junior-SM och har satt personliga rekord när han har tävlat internationellt (Ungdoms-EM och Ungdomsfinnkampen).

Simon har flera guldmedaljer, en silver- och en bronsmedalj från Ungdoms-SM, inte bara i höjdhopp utan också i tresteg och 2 000 m hinder. På Junior-SM har han tagit två av två möjliga guld i höjdhopp och har ett år kvar i åldersklassen.

Simon Wiklund är den förste friidrottaren i mannaminne från Falköping som deltagit i ett internationellt mästerskap – Ungdoms-EM i Georgien 2016. Han åkte till tävlingen som17:e bäste europé och tog sig till final på nytt personligt rekord. Under 2016 var han Topp 10 i världen bland ung-domar upp till 17 år. Simon deltog i Ungdomsfinnkampen 2016 och tog en överlägsen seger i höjdhopp. Hösten 2017 blev Simon två på Nordiska juniormästerskapen i Umeå.

Simon Wiklund är alltid glad och trevlig. Det är egenskaper som gör att han fungerar i en träningsgrupp med det stora åldersspannet 11–19 år. Han är ett föredöme för de yngre friidrottarna som han tränar tillsammans med.

Simon Wiklund är en värdig vinnare av Falköpings kommuns idrottsstipendium på 10 000 kronor.