Publicerad: 2017-06-08

Publikrekord och folkfest på nationaldagen!

Solen sken och Falköpingsborna strömmade till Plantis för att delta i folkfesten och fira 6 juni! Uppskattningvis deltog drygt 6.000 personer under dagen. Festligheterna avlöste varandra på Stadsteatern, i Stadshuset och i Plantis. På Barnens nationaldag i amfiteatern var det mer än fullsatt!


Välkomstfest för barnen

Förra året föddes 405 barn i Falköping och alla bjuds in till en välkomstfest i Stadsteatern. I år kom cirka 350 personer (barn, syskon och föräldrar) för att fira barnen. De uppmärksammades med musik, tal, diplom och gosedjur. Välkomstfesten avslutades med tårtkalas i rotundan!


Barnens nationaldag

Musikparaden, med Musikskolans orkester och Falköpings Drill i täten, gick som vanligt från Medborgarhuset till Plantis. Det var mer än fullsatt när Barnens nationaldag i amfiteatern inleddes med nationalsången. Scenen intogs sedan av Kotte & Vera som bjöd på ett fartfyllt äventyr om två trollsyskon som ska storstäda skogen och ta hand om det skräp som människorna lämnat kvar.

Amfiteatern

Publiken kunde njuta av lokalproducerad musik hela dagen. Eftermiddagens program i amfiteatern inleddes av kyrkorna i Falköpings ekumeniska råd, följt av Falköpings trumkår som marscherade genom parken och avslutade med en konsert på scenen. D

Det traditionella programmet inleddes av Mössebergs musikkår och Falköpings Drill som bland annat framförde marschen Under blågul fana. Peter Fritzson, engagerad och välkänd Falköpingsprofil, höll årets nationaldagstal. Han utgick från bokstäverna i Sverige och talade om Säkerhet, Vattenrikt, Europa, Rättvist, Internationellt, Gemenskap och Engagemang. Därefter sjöngs gemensamt Sveriges nationalsång Du gamla, du fria. Falbygdens manskör avslutade med att bjuda på några musikaliska pärlor.

Landsbygdsutvecklare Niclas Fällström var konferencier på amfiteatern.

John Emil, The Mop Tops och Art Dance

Efter det traditionella programmet intogs scenen av pop- och rockkillen John Emil Johansson samt rockbandet The Mop Tops. Eftermiddagen avslutades med en fartfylld dansuppvisning av ett stort antal ungdomar från Art Dance!

Certifiering – Säker och trygg förening

I år certifierades Falbygdens Hästsportförening som genomgått en utbildningen för att bli en Säker och trygg förening.

Lilla scenen

Cecilia Kallin från den f.d. musikgruppen Timoteij var först ut på Lilla scenen vid kommuntältet. Därefter medverkade olika pop-, rock- och punkgrupper från Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan medverkade på Lilla scenen. Det gjorde även Musikskolans elever och lärare, som är en viktig del i firandet. Förutom att olika musikgrupper framträdde på Lilla scenen vid kommuntältet, deltog de i musikparaden och firandet på Stadsteatern och i stadshuset. Kultur- och fritidschef Maria Wallengren var konferencier på Lilla scenen.

Föreningar och kommunen i Plantis

Under hela nationaldagen var det full fart i Plantis där ett 40-tal föreningar, allt från idrotts- och kulturföreningar till hjälporganisationer och politiska partier, visade upp sina verksamheter. Även Falköpings kommun deltog och informerade om olika verksamheter i kommuntältet.Nya svenska medborgare

Under förmiddagen var det även välkomstfest i Stadshuset. Cirka 130 personer samlades för att uppmärksamma de Falköpingsbor som under 2016 blivit nya svenska medborgare. Under välkomstceremonin deltog även ett antal politiker från kommunfullmäktige