Mobilsamåkning

Mobilsamåkning är ett nytt smart system för att samåka. Falköpings kommun tillsammans med Västra Götalandsregionen (kollektivtrafiknämnden) finansierar detta pilotprojekt i Broddetorp som genomförs av Broddetorportens intresseföreningen.

Med ny teknik lyfts konceptet med samåkning flera snäpp, vilket ger de boende på orten en bättre tillgänglighet till arbete, utbildning och service. Systemet är enkelt. Inget krångel med kontanter eller administration. Varje kvartal får resenärerna en faktura, och chaufförerna en inbetalning, vilket minskar krångel med kontanter. Den som är registrerad som chaufför matar in när och var bilturerna ska gå, och den som ska resa går in och får en lista över de resor som görs den aktuella dagen på sträckan. Saknas alternativ för resor kan man lägga in en bevakning och får sedan ett meddelande om resan man vill göra dyker upp.

Samåkningstjänsten bygger på ett tekniskt system som håller reda på resor och betalningar, och framför allt på det arbete som utförs ideellt av Broddetorportens intresseförening, som också rekryterar förare och resenärer. Hösten 2013 ska ett antal fasta rutter, hållplatser och priser finnas för resenärer och förare att utgå ifrån.

Läs mer om Mobilsamåkningöppnas i nytt fönster