Publicerad: 2017-03-30

Unga sätter guldkant på tillvaron för äldre

Bingo, sällskapspel och allsång är några av de aktiviteter som Ung omsorg ordnar för de äldre på tre av kommunens äldreboenden.

I augusti 2016 beslutade socialnämnden att sluta avtal med företaget Ung omsorg. Under en försöksperiod på två år ska ungdomar i åldern 14-19 år göra de äldre sällskap på äldreboendet S:t Olofsgatan 11, Floby äldreboende och Stenstorps äldreboende.

Sedan mitten av januari besöker ungdomarna de äldre och bakar, gräddar våfflor, sjunger, spelar bingo och samtalar om livet. Besöken är mycket uppskattade av både de äldre och ungdomarna.

Jag tycker om att jobba med människor så jag tänkte att detta skulle kunna vara en bra start och se hur verkligheten ser ut. Det är ett jobb men det känns inte som ett jobb. Man har kul på jobbet, säger Magol på S:t Olofsgatan 11.

Vad är Ung omsorg?

Ung omsorg startades 2007 av Benjamin Kainz och Arvid Morin. Företaget är verksamt i flera kommuner i Sverige och verksamhetsidén är dels att skapa meningsfulla och utvecklande extrajobb för ungdomar, dels utveckla de sociala kontakterna och aktiviteterna på äldreboenden.

Ungdomarna som har fått jobben har först blivit kallade på intervju och därefter genomgått utbildning i bland annat demens och sekretess. Ungdomarna ägnar sig inte åt vård- och omsorgsarbete utan det handlar om ett par timmar under lördagar och söndagar där de ordnar aktiviteter för de äldre.