Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-06-16

Socialpsykiatrin inviger grön verksamhet

Från vänster Anette Andersson, arbetshandledare, Pia Hjelm, arbetshandledare, Rolf Nilsson, arbetshandledare, Olga Elinderson, stödassistent, Torbjörn Lindgren, samordnare, Camilla Dahl, enhetschef och Besnik Mustafa, arbetshandledare

Kommunens socialpsykiatri invigde torsdagen den 15 juni sin nya gröna verksamhet på Aktivitetscenter, daglig sysselsättning inom socialpsykiatrin. Det var många som kom och ville fira att det nya växthuset är på plats!

Socialpsykiatrin har en omväxlande verksamhet och stor bredd i sin sysselsättning med allt ifrån snickeri till fik och matlagning. De har även haft grön sysselsättning, det vill säga aktiviteter inom natur, trädgård och odling, tidigare men som avslutades för ett par år sedan. Eftersom det är läkande för deltagare och brukare att få vistas i trädgårdsmiljö har det funnits ett behov av att starta grön sysselsättning igen.

Sysselsättningen ska vara meningsfull

Under det senaste året har socialpsykiatrin planerat för den nya gröna verksamheten som består av två delar. Den ena delen är det nya växthuset på Aktivitetscenter och den andra delen är handelsträdgården på Repslagaregatan. Läs mer om projektet på Repslagaregatan här.

- Det som genomsyrar hela vår verksamhet och även den gröna verksamheten är att det ska vara meningsfullt och riktigt. Vi har inga påhittade jobb utan allt vi gör ska leda till någonting. I snicken jobbar vi enbart mot företag och vår egna kommun. Det är samma med den gröna verksamheten, det ska leda till att vi kan använda det vi odlar i vår verksamhet i fiket och i matlagningen, säger Torbjörn Lindgren, samordnare inom Aktivitetscenter.

Projektledare för grön verksamhet

Olga Elinderson, stödassistent på gruppboendet på Sveavägen, kommer att vara projektledare för den gröna verksamhet och har ett stort intresse inom trädgård och odling.

- Jag är jätteglad att få chansen att vara med och jobba med detta också! Det är roligt att få kombinera att jobba med människor med mitt stora intresse, trädgård och odling. Jag gillar att projekt grön sysselsättning fungerar som en brygga mellan de olika verksamheterna inom området funktionsnedsättning, eftersom det både är med deltagare från socialpsykiatri och daglig verksamhet, säger Olga Elinderson, stödassistent på gruppboendet Sveavägen och projektledare för grön verksamhet.

Många kom på invigningen

För att fira att det nya växthuset är klart bjöd socialpsykiatrin in deltagare och brukare, sina samarbetspartners, företag de arbetar mot och berörd personal inom kommunen på grillad korv, potatissallad, kaffe och egengjord kaka från deras fik. I strålande sol förklarade enhetschef Camilla Dahl växthuset invigt. Därefter fanns det möjlighet för alla att mingla runt och se och höra mer om Aktivitetscenters verksamhet.