Kontaktfamilj sökes till 10-årig flicka!

Kontaktfamiljer har funnits sedan 1980-talet. Det är en frivillig biståndsform som föräldrar ansöker om, och det handlar ofta om familjer där barnets förälder har små möjligheter till avlastning.

En kontaktfamilj tar emot ett barn i sitt hem helg eller vardag en eller ett par gånger i månaden.

När barnet kommer på besök gör man vanliga saker. Spännande utflykter är inte det viktigaste. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet. Det kan man göra vare sig man räfsar löv eller bygger en koja.

Att vara kontaktfamilj kräver engagemang men det ger också mycket glädje.

Socialförvaltningen söker kontaktfamilj till en glad, positiv och mycket djurintresserad 10-årig flicka med neuropsykiatriskt funktionshinder (autism). Hon är energisk och tycker om friluftsliv som bad och friidrott. Miljön behöver vara trygg och förutsägbar med struktur, tydlighet och värme.

Kvalifikationer

Kontaktfamiljen vi söker bör bo inom cirka en timmes bilväg från Falköping. Det är viktigt att familjen har ett intresse av unga människor med neuropsykiatrisk problematik, att man kan respektera deras tillkortakommanden såväl som att uppskatta deras styrkor. Erfarenhet och kunskap om autism är en fördel, men inget krav. Det viktigaste är att familjen har tålamod, förståelse och engagemang för barn och ungdomar. Referenser krävs.

Att vara kontaktfamilj

Att vara kontaktfamilj innebär att vara en resurs för en familj som av olika skäl behöver avlastning och/eller stöd. Barnet får komma till kontaktfamiljen och vistas där efter behov, till exempel en helg per månad (fredag – söndag), dvs. tre dygn. Kontaktfamiljen ska erbjuda barnet en trygg miljö och stabil tillvaro att vistas i. Ofta blir kontaktfamiljen en viktig del i nätverket för barnet och föräldrarna. När barnet kommer på besök gör man vanliga saker utifrån barnets behov och önskemål; matlagning, se på film, spela spel, samtal och planering inför nästa dag. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet.

Omfattning

Den 10-åriga flickan har behov av kontaktfamilj en helg per månad, fredag – söndag. Uppdraget kan påbörjas så snart som möjligt.

Ersättning

Uppdraget som kontaktfamilj ersätts per dygn, enligt avtal, och följer rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Kontakt

LSS-handläggare Karin Hernbo
karin.hernbo@falkoping.se
0515- 88 57 45