Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2016-09-22

Falköping klättrar i företagsrankingen!

Diagram över företagsklimatet i Falköping 2009-2016


Svenskt Näringsliv har presenterat årets rankinglista som betygsätter kommunernas företagsklimat. Falköping förbättrar sin placering för fjärde året i rad till plats 125. Det är en ökning med 43 placeringar.
– Falköpings bästa placering sedan mätningen startade, konstaterar Conny Johansson, ordförande i kommunstyrelsen. Nu fortsätter vi arbetet för att bli bland de hundra bästa kommunerna!

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en rankinglista som visar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.
– Jätteroligt att vårt långsiktiga arbete börjar ge resultat! Det säger näringslivschef Magnus Sundén, som ser flera faktorer till det positiva resultatet. – Tillgången på kompetent arbetskraft har ökat och nya företagsetableringar, med varumärken som H&M och Biltema med flera, skapar framtidstro för det övriga näringslivet i Falköping. Vi har också utvecklat kommunikationen med näringslivet via kontinuerliga nyhetsbrev och företagsbesök. Tillsammans med Företagarna och Näringslivsrådet bjuder vi även in till ett antal intressanta och populära mötesplatser som företagarfrukost och pyttlunch, med kända föreläsare.

Tillgång till kompetens

Undersökningen visar också att näringslivet i Falköping är mycket nöjda med tillgången till kompetent arbetskraft.
– Just den frågan har ökat med hela 137 platser, berättar Conny Johansson. Den ökningen är till stor del Lärcenters förtjänst. De söker upp företag och erbjuder utbildningar för att öka kompetensen hos medarbetarna samt erbjuder utbildningar i bristyrken.

Förenkling av rutiner och bättre attityd

De senaste åren har politiker och tjänstepersoner fått utbildning för att förändra attityden till företagande men också hur rutiner kan förenklas och effektiviseras.
– Det är två av de områden vi förbättrar mest i mätningen, säger Conny Johansson. Vi har till exempel gjort fler företagsbesök och i mätningen har politikernas attityd till företagande ökat med hela 72 platser.

Fler nya företag

Kommunen satsar även på att få fler att starta nya företag. Ett treårigt avtal har tecknats med Nyföretagarcentrum som ger kostnadsfri och objektiv rådgivning till den som vill starta ett eget företag.  

Läs mer om Falköpings resultat på Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster