Feriepraktik för ungdomar

Falköpings kommun erbjuder feriepraktikplatser till ungdomar boende i kommunen och som går första eller andra året på gymnasiet.

Nu är ansökningstiden slut

Vi kommer att skicka ut e-postbrev med erbjudanden om feriepraktikplatser i slutet av april - början av maj. Har du fått ett erbjudande måste du tacka Ja eller Nej senast datumet som står i e-postbrevet. Om du inte hör av dig till oss inom angiven tid så utgår vi ifrån att du inte är intresserad av den plats du blivit erbjuden.

Inom dessa arbetsområden finns de flesta feriepraktikplatser

  • Vaktmästeri: klippa gräs, rensa rabatter, måla, städa, underhåll av fastigheter
  • Äldreboende: aktivera de boende med att samtala, promenader, läsning, spel, hjälpa till i köket med att hämta maten, duka fram, servera, duka bort
  • Förskola: leka, läsa, spela och samtala med barnen, hjälpa barnen vid av- och påklädning, hjälpa till vid maten (hämta maten, duka fram, servera, duka bort), bädda inför vilan, plocka i ordning, torka av hyllor, sopa
  • Lokalvård: städning, damma, sopa, dammsuga, moppa
  • Kök: alla i köket förekommande göromål t. ex servering av mat och dryck, hantering av kött (gris, nöt och kyckling) och fisk, salladsberedning, städ, disk m.m.
  • Turistvärd: ta hand om turister, visa dem tillrätta, viss guidning kan förekomma
  • Badvärd: städning, vara behjälplig vid simskolan, hjälpa till att vakta badande, hjälpa till i kassan

Olycksfallsförsäkring

Kommunen har tecknat olycksfallsförsäkring för alla som utför feriepraktik.

Ersättning

Lönen är 50 kr per timme och du har rätt till befrielse från skatteavdrag om din årsinkomst är mindre än 18 951 kr (gäller 2017). Fyll i Skatteverkets blankett Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Din handledare skickar/lämnar den till kommunens löneenhet tillsammans med din timrapport.

Länk till intyg för utbetalning av lön utan skatteavdraglänk till annan webbplats

Länk till anmälan om konto för löneinsättninglänk till annan webbplats

Så här tyckte ungdomarna och handledarna om feriepraktiken 2017

Sveriges Viktigaste Jobb

Sveriges Viktigaste Jobb tagit fram en utbildning med övergripande information om hur kommunen fungerar. Kursen tar 20-30 minuter och de som genomför kursen får ett intyg som visar att de har genomgått utbildningen.

 

kommunkursen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster