Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-02-16

Falköping uppvaktar regeringen

Kommunstyrelsens ordförande, Conny Johansson (S), uppvaktar regeringen för att få prova en ny modell för ge unga utan betyg en chans. Han medverkar även idag i en nationell debattartikel i Aftonbladet.

Conny Johansson

Conny Johansson (S)

Förslaget om Ungvux är en del av Falköpings samarbete med Nässjö, Lindesberg och Borlänge. Debattörerna menar att framtidens samhälle bygger på att alla ungdomar, inklusive de nyanlända, når målen i grundskola och gymnasium. En grundförutsättning för varje individ att lyckas på arbetsmarknaden är en fullgod skolgång.

- Vi är redo att testa Ungvux, en ny modell för ungdomar utan betyg, säger kommunstyrelsens ordförande Conny Johansson (S).

De fyra kommunerna ser att en ny samarbetsform behövs med stark samverkan mellan kommuner och det lokala arbets- och föreningslivet. En form som innehåller både praktik och utbildning för 16–25-åringar.

Ungdomar och unga vuxna utan avslutad grundskola alternativt gymnasieskola behöver få anpassande och nya förutsättningar för att komma in i ett framtida arbetsliv. Detta innebär att nya grepp och metoder behöver användas för att skapa engagemang och motivation.

Därför vill Falköping, tillsammans med Borlänge, Lindesberg och Nässjö, starta ett pilotprojekt, som kallas för Ungvux.

Länk till fakta om förslagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länk till den nationella debattartikelnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster