Språkvän

Två män grillar korv

Behovet av fler språkvänner är fortfarande stort! Många nyanlända i vår kommun vill ha en språkvän för att kunna utveckla sitt språk, få mer kunskaper om samhället och svenska traditioner. Bli språkvän och ge en nyanländ en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny människa och en ny kultur. Se filmerna och anmäl dig nedan!

Anmäl dig till språkvän!

Två kvinnor tittar på varandra och ler

Även om antalet invandrare till Sverige har minskat så kvarstår behovet av språkvän för lång tid framöver. Det beror bland annat på att de som har invandrat till Sverige 2014-2016 får asyl först under 2017-2019. Så antalet personer som önskar språkvänner växer hela tiden.

Förstår svenska, men vill bli bättre på att tala

De som söker språkvänner har uppehållstillstånd, studerar på Svenska för invandrare (SFI) och har kommit en god bit på väg i sin språkutveckling. Många av de nyanlända förstår det svenska språket relativt bra. De läser, lyssnar på radio, tittar på tv osv. Men de kan inte prata och uttrycka sig lika bra och saknar någon att prata svenska med. De vill ha kontakt med etablerade medborgare för att utveckla sitt språk och få mer kunskap om samhället för att kunna etablera sig snabbare.

Berika ditt liv med nya vänner!

Vill du lära känna människor med rötter i en annan kultur? Du förbinder dig inte till något, det enda som krävs är att du avsätter en liten del av din tid när du har lust. Vi matchar ihop dig med lämplig person efter dina önskemål. Därefter träffas ni som vilka vänner som helst, dvs. ni pratar, fikar, promenerar eller vad ni själva kommer överens om. Hur ofta och länge ni träffas är helt upp till er. Några träffas en gång i veckan eller varannan vecka. En del är vänner i två till tre månader, några får en vän för livet.

Vem kan bli språkvän?

Du som vill möta människor som nyligen har flyttat till Sverige och Falköping kan bli språkvän. Det enda som krävs är att du är 18 år. Vi matchar dig med en person som har samma intressen, utbildning eller yrke som du själv.

All kontakt är frivillig, sker på fritiden och utan någon ersättning. Till en början kanske det handlar om att lära känna varandra över en fika, promenera eller besöka en lokal sevärdhet.

Några gånger per år får du inbjudan till intressanta föreläsningar och evenemang med mat och roliga aktiviteter som anordnas för alla språkvänner.

Vem kan få en språkvän?

Du som har uppehållstillstånd, och vill komma in i samhället genom att träffa etablerade svenskar, kan få en språkvän. Språket är viktigt för att du ska kunna etablera dig i ett nytt land. Språket utvecklas om man kan träffas regelbundet och prata om sådant som är viktigt, roligt och intressant!

Matchning

Anmäl dig nedan, så kontaktar vi dig för ett personligt möte. Vi behöver träffas för att kunna matcha dig med en person som har samma intressen, utbildning eller yrke som du själv. Då diskuteras även förväntningar och roller.

När matchningen är klar, och båda känner att personkemin stämmer, är det upp till er själva att bestämma var, när och hur ofta ni ska träffas.

Frågor och svar

Till din hjälp har vi sammanställt ett antal frågor och svar som kan ge vägledning. Kontakta oss gärna om du vill ha mer information!

Frågor och svar

Information in other languages

Information in English, Arabic and Somali