Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-05-10

OBOS Sverige vann tävlingen om Prästgårdsgärde!

Nu är tävlingen om markanvisning för bostäder på Prästgårdsgärde avgjord.
– Väldigt roligt att ett av Nordens största bostadsbolag vill bygga bostäder i Falköping, säger Conny Johansson, kommunstyrelsens ordförande. Nya bostäder stärker centrum, vilket är viktigt både för handeln och Falköping. Nu är vi på god väg att förverkliga detta!

Två förslag fanns att ta ställning till, och när bedömningen av alla kriterier sammanställts var det OBOS Sverige AB som hade det bästa förslaget. Planen är att byggnationen på Prästgårdsgärde, ett stenkast från centrum, ska påbörjas under nästa år. I olika etapper ska cirka 170 lägenheter byggas med både hyresrätter och bostadsrätter.

Bra färgskala, materialval och utemiljöer

Stadsbyggnadschefen Erna Pezic har ingått i gruppen som bedömt de två förslagen. Hon är mycket nöjd med båda, men det blir alltså OBOS Sverige som kommer att erbjudas ett avtal om markanvisning för kv. Prästgårdsgärde för en period om sex månader.
– OBOS Sverige har presenterat ett genomtänkt och tilltalande förslag med en bra motivering till val av färgskala, materialval och utemiljöer, förklarar Erna Pezic. Arkitekturen/gestaltningen är väl anpassad till omgivningarna och utemiljön är uppdelad i olika tema för de olika kvarteren.

Kriterier för bedömning

Bedömningen av de två förslagen har skett av en grupp tjänstepersoner från samhällsbyggnadsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen. Gruppen har bedömt hur väl de inkomna förslagen uppfyllt respektive kriterium genom en gradering från 1–5. I utvärderingen har dessa sedan viktats och sammanställts med motiveringar för gestaltning, organisation och ekonomi samt utbudet av antalet hyresrätter respektive bostadsrätter och variationen av storleken på lägenheterna.

Normal insats för bostadsrätt

När det gäller organisation och ekonomi anses OBOS Sverige's förslag ha en god ekonomisk genomförbarhet utifrån företagets ekonomiska redovisning. Hyresnivåerna anses vara något höga i förhållande till övriga nybyggnadsprojekt i kommunen. När det gäller insatsen för bostadsrätter anses den normal. Dock redovisas inte avgiftsnivån, varför bedömningsfaktorn har justerats med hänsyn till denna osäkerhet.

60 hyresrätter och 110 bostadsrätter

Förslaget redovisar en god balans mellan hyresrätter (60 st) och bostadsrätter (110 st). Totalt ska 170 lägenheter byggas och storleken varierar mellan två rum och kök till radhus med fem rum och kök. Flest lägenheter byggs i storleken två–tre rum och kök. Området kommer att uppföras i tre etapper och om allt går som planerat ska samtliga lägenheter stå klara inom tre år.

Om OBOS Sverige

OBOS Sverige AB är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare, med varumärken som OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget Kärnhem. OBOS Sverige har cirka 1.000 medarbetare och ingår i norska OBOS, en medlemsägd organisation med säte i Oslo. Under 2016 levererade OBOS 4.500 bostäder i Norden. Läs mer om företaget på deras webbplats.

OBOS Sverige ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster